מחווה לאלחנדרו חודורובסקי בסינמטק תל אביב, 16-30.7

04.07.2018

מחווה לאלחנדרו חודורובסקי בסינמטק תל אביב, 16-30.7

איך אפשר להגדיר איש רוח שיצירתו הולכת בכל כך הרבה נתיבים? חייו של אלחנדרו חודורובסקי הם יצירת אמנות המשובצת באירועים פלאיים ובחוויות יוצאות דופן – מהפעילות בחוג המשוררים הצ'יליאנים של שנות הארבעים, דרך תנועת הסוראליסטים בצרפת, הקמת קבוצת 'תיאטרון הפאניקה', ההתנסות בקולנוע אקספרימנטלי פסיכדלי, שחזור קלפי הטרוט של מארסיי ועד לעבודתו כשולייתה של אחת השמאניות המרפאות הגדולות במקסיקו ושבעקבותיה פיתח את שיטת הטיפול המהפכנית ששינתה את חייהם של אלפי אנשים, הפסיכומאגיה - אלה הן מקצת תחנות חייו של האיש והאגדה.
ספרו האוטוביוגרפי "ריקוד המציאות" שיצא לאחרונה לאור בעברית בזכותם של מור קדישזון, גיל בונשטיין ואורי סיוון, הוא סיפור חייו של אדם שכל יצירתו – בקולנוע, בתיאטרון ובספרות – מבטאת חיפוש נוקב, בלתי מתפשר ולעיתים מטלטל – אחר ריפוי אישי והרחבת התודעה האנושית. צאתו לאור של הספר היא הזדמנות לחגיגה קולנועית – סרטיו של חודורובסקי נחשבים לאבני בסיס בקולנוע האקספרימנטלי של שנות ה-70, ואחרי שתיקה קולנועית של כמעט 30 שנה, הוא חזר לפני כחמש שנים ליצור סדרת סרטים אוטוביוגרפים שמבוססת על ספרו זה "ריקוד המציאות".
עד כה יצאו שניים מתוך הסדרה האוטוביוגרפית– "ריקוד המציאות" (2013) שמספר על תקופת ילדותו ו"שירה אינסופית" (2016) שמתרכז בימי נערותו וגילוי עולם השירה בשנות העשרים לחייו. חודורובסקי, בקרוב בן 90, מציג כיום קולנוע שמיישם בבשלות ובעומק רב את תפיסת עולמו הפסיכומאגית – ריפוי דרך עולם הסמלים על ידי פעולות סוראליסטיות, תיאטרליות, לא רציונליות, שבאות לשנות את מהלך המציאות. להגשים את חלומה הכמוס והמודחק של אמו מבעד למסך הקולנוע, להיפרד מחדש מאביו, או לחזור אחרי שמונים שנה לצ'ילה ולצבוע בצבעים תוססים את רחוב בית ילדותו האפור והקודר – אלה הם מקצת הפעולות שיש לקולנוע הפסיכומאגי של חודורובסקי להציע. עבור חודורובסקי, זו תפקידה של האמנות: לרפא. ברמה האישית והחברתית כאחד. אמנות שאינה מרפאה, כדבריו – היא אינה אמנות. בנוסף ל"ריקוד המציאות" ו"שירה אינסופית" נקרין גם שלושה סרטים קלאסיים של חודורובסקי: 
אל טופו - 1970
ההר הקדוש - 1973
סנטה סנגרה - 1989
שימו לב: באירוע הפתיחה ב16/7 תתקיים גם שיחת סקייפ עם אלחנדרו חודורובסקי. לא כדאי להחמיץ!




פוסטים נוספים ב בלוג

״לא צריך להיות נחמדים בעולם״ - ניר רצ׳קובסקי משוחח עם מישל וולבק, במוסף ספרות ותרבות של ידיעות אחרונות
״לא צריך להיות נחמדים בעולם״ - ניר רצ׳קובסקי משוחח עם מישל וולבק, במוסף ספרות ותרבות של ידיעות אחרונות

06.05.2025

 

קצת מפחיד להתקשר למישל וולבק. תירגמתי שניים מספריו אבל אף פעם לא דיברתי איתו, וגם אם שמעתי שבאופן אישי הוא אדם עדין וחביב, קשה להשתחרר מהתדמית של ה'אַנפַנט טֶריבּל' של הספרות הצרפתית ב-30 השנים האחרונות: גאון ארסי, פרובוקטור, מיזוגן, בלתי צפוי, ואני מזמין את שונאיו ומעריציו להוסיף את שאר התוויות החביבות עליהם, שכנראה יהיו כולן נכונות ושגויות בה-במידה. 

 

המשך קריאה

פרס ירושלים 2025 יוענק למישל וולבק
פרס ירושלים 2025 יוענק למישל וולבק

20.04.2025

הסופר והמשורר הצרפתי מישל וולבק יקבל את פרס ירושלים לספרות לשנת 2025 במסגרת פורום הספר הבינלאומי שיתקיים במאי הקרוב. הפרס היוקרתי, המוענק על ידי ראש העיר ירושלים אחת לשנתיים, נחשב לאחד הפרסים הספרותיים החשובים בעולם. בין הזוכים בו בעבר: חורחה לואיס בורחס, אז'ן יונסקו, סימון דה בובואר, מילן קונדרה, סוזן סונטג, ג'ון מקסוול קוטזי, איסמעיל קאדרה, קרל אוּבֶה קְנַאוּסְגוׁרְד, ג'ויס קרול אוטס ואחרים.

חבר השופטים שכלל את חוקר הספרות פרופ׳ גור זיק, מבקר הספרות ד״ר אריק גלסנר וחוקרת הספרות גב׳ בלהה בן אליהו בחר פה אחד במישל וולבק בשל היותו "סופר רדיקלי" בעל "כישרון מוסרי", המעז לעסוק "בהיבטים הבסיסיים והמהותיים ביותר של הקיום האנושי". 

הנה נימוקי חבר השופטים להענקת הפרס:

המשך קריאה

ארונדהטי רוי / מתוך ״הדוקטור והקדוש״
ארונדהטי רוי / מתוך ״הדוקטור והקדוש״

03.04.2025

 בהימראו ראמג׳י אמבדקר (1891-1956), בן לקאסטת מָהָאר האסורה בנגיעה ואחד המשפטנים המזהירים בדורו, היה שר המשפטים הראשון של הודו ועמד בראש הוועדה לניסוח החוקה. אמבדקר היה מבקרה החריף ביותר של שיטת הקאסטות המושרשת בהינדואיזם. בשונה מיריבו המר מהטמה גנדהי, שהכיר בפגמיה של השיטה אך העדיף אותה על שיטת המעמדות המערבית, הוא הטיף לחיסולה המוחלט, גם במחיר חיסולה של הדת ההינדואית שעליה ועל כתביה היא מתבססת.

הנה הקטע הפותח של המסה הארוכה שכתבה עליו הסופרת ארונדהטי רוי, ״הדוקטור והקדוש״. המסה מופיעה בלווית תרגום ספרו הקלאסי של אמבדקר ״חיסול הקאסטות״ שראה אור בבבל בספטמבר 2023, ערב המלחמה.

החודש, ב-14 באפריל, ימלאו 134 שנים ללידתו של האיש יוצא הדופן הזה. 

המשך קריאה